Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Как се избира скъпа видеокарта - лесният начин
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Забавно четиво
Публикувана на: 21 Май 2006 г.
Прочетена: 28362 пъти
Страница: 1 от 4

Съдържание:  1  2  3  4  напред >> 

  Каква е идеята

Предупреждавам, че следващият материал не е предназначен за хора със слаби сърца, без липса на хумор или поне някаква обща култура на тема компютърен хардуер. Опит за прочитане (защото не се знае дали ще доживеете до края на тази тема) на текста по-долу е изцяло на ваша отговорност... :P


Е моля ви се, що за тъп въпрос, естествено че се избира по кутията... колкото по-голяма и шарена толкова по-добре ;) Като ще се дават 300-600$ за видеокарта, то тя трябва да е голяма, тежка, да грее много и да шуми... но то тези неща са си ясни по подразбиране, най-важното е кутията да е голям да има дръжка, да е тежка и да е шарена. На кой му пука как изглежда видеокартата, какво и е охлаждането, с какви памети е, колко пикселни или вертексни конвейра има и други подобни технически глупости? Повтарям, че най-важното е кутията да е голяма, тежка шарена, а да и задължително да има дръжка, щото иначе как ще си я носите с вас да се хвалите с новата придобивка пред приятелите си :P Така де, за какво му е на човек като даде толкова пари за видеокарта да си я сложи в компютъра, където никой няма да я вижда, друго си е да си я носиш с теб навсякъде и да се хвалиш с нея ;)

Та така, да започнем с "тежката" задача. Налични имаме 4 видеокарти от висок клас, ако може така обективно да ги наречем, като между тях трябва да определим най-яката "играчка" за "фукане" пред щяло и не щяло. Тук много важни са общите критерии за оценка, на базата на които ще определим най яката кутия на видеокарта... ааа видеокарта исках да кажа ;)


Критерии за оценка
Размер на кутията: 1-6 точки
Наличие на дръжка: 1-6 точки
Тегло на целия комплект: 1-6 точки
Колко е шарена кутията: 1-6 точки
Допълнителни бонуси: 1-6 точкиРазмерът има значение...


Колкото кутията е по-голяма, толкова по гот... очакваш, че вътре има повече неща, а в действителност получаваш повече празни пространства пълни с въздух (или в най-добрия случай стериопор или производен/подобен уплътнител на място). Така или иначе най-голямата кутия получава най-много точки, а по-малките се класират по-слабо, щото няма кой да си играе да отваря кутията ида да гледа какво има вътре ;P

Кутиите с дръжка получават 6 точки, а тези без само по 1 точка (нулата идва след 9-тката, а максималната оценка е едва 6 затова и не започвам от нула). Причината е ясна, дръжката е супер важен аксесоар, без който просто кутията на бъдещата ви видеокарта става неудобна за носене, следователно трябва да си стои само вкъщи на някой рафт, което пък от своя страна обезсмисля тотално покупката й. От друга страна, ако някоя карта успее да компенсира разликата от дръжката, то това означава че тя си заслужава да се изтърпи неудобство от носенето без дръжка (не че е много вероятно това да се случи някога, ама кой знае...) ;)

Колкото по-тежка е кутията то, толкова по-добре за вас (спокойно, няма опасност да помъкнете някоя 10-килограмова карта, освен ако...). Защото това означава, че поне си купувате карта, която си тежи на мястото. Най-малкото може да изкарате някой друг лев след години, когато сте си пропилели всичките пари за пълни глупости, предавайки хартията и "ценните метали" за вторични суровини!

Всички обичаме нещата да са много шарени и по възможност да са пълни с ярки, направо крещящи цветове, които веднага да ти привлекат вниманието, независимо какво изобразяват. Самото изображение е на второ място (често дори не е нужно да му се обръща каквото и да било внимание), стига да е ярко и да ви кефи на външен вид като цветово изпълнение.

Да не си помислите, че под допълнителни бонуси се има предвид какво друго ще намерите в кутията, като например мултимедиен софтуер, пълни версии на игри или някаква хардуерна добавка, нищо подобно! Като допълнителни екстри се определят неща, от сорта на шашава форма на кутията, външен "капак" който се отваря и разкрива още някаква информация за супер възможностите или мега яките екстри на супер скъпата видеокарта и други подобни простотии...

Съдържание:  1  2  3  4  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.