Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Излитането на самолет - crashtest!
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Опасни тестове
Публикувана на: 17 Май 2006 г.
Прочетена: 23062 пъти
Страница: 1 от 2

Съдържание:  1  2  напред >> 

  Прочетете това внимателно

Едно от основните правила, което всеки пътник е длъжен да спазва, при излитането на самолет, е да изключи всякаква електроника. Това се прави с цел елиминирането на възможността за получаване на някакви смущения в навигационната система, което може да доведе и до разбиване на самолета при опита да излети. Или поне такава е официалната версия...


По време на целия полет сте длъжни да държите изключен мобилният си телефон (той дори да е включен е неизползваем на 10 километра над земята). Използването на всякакви други устройства работещи на принципа на безжична комуникация също е забранен. Тук единствено изключение прави безжичният мрежов контролер, тъй като в повечето презокеански полети се предлага (доста солена) възможност за безжичен достъп до Интернет от самолета.

При излитането и до набирането на определена височина на самолета не трябва да включвате устройства, като преносим компютър, MP3 плеър, цифров фотоапарат (никакви снимки по време на излитане!!!) и т.н. При достигане на нужната височина на полета получавате сигнал, че не е задължително да държите вече поставен колана и че можете да включите мобилния си компютър или друго устройство от позволените такива. С наближаване на крайната точка на полета, малко преди да започне снижаването на самолета отново получавате сигнал да си сложите/затегнете колана и да изключите всички електронни устройства (стюардесите също предупреждават за това).

Ако "ви хванат" с включен мобилен телефон по времена полета или да използвате някакво електронно устройство по време на излитане или кацане, в зависимост от авиолинията и страната в която се намирате, може да ви наложат сериозна глоба. Ако освен това вашите действия доведат до някакви проблеми с полета дори подлежите на съдебно преследване, като може да ви осъдят на до няколко години затвор. Това естествено е в най-лошият случай, като оправданието "не знаех" не минава...

Доколкото си спомням, бях чел някъде преди време, от Air France трябваше да започнат тестове на специално оборудвани Airbus A318 самолети. Та въпросните самолети разполагат с възможност за роуминг на мобилните обаждания през сателитната система на самолета (която се използва и за достъп до Интернет). Така или иначе, ако тестовете се окажат успешни, не по-рано от догодина ще има самолети, в които ще може да се ползват свободно мобилни телефони (интересно само каква ли ще е цената на разговора?).

Съдържание:  1  2  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.