Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: От местопрестъплението, на лов за петна от кръв...
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Опасни тестове
Публикувана на: 10 Февуари 2011 г.
Прочетена: 45888 пъти
Страница: 1 от 2

Съдържание:  1  2  напред >> 

 В криминалните сериали и филми много често виждаме как разследващите криминалисти пръскат из сцената на местопрестъплението с нещо, в следствие, на което откриват петна от кръв дори когато въпросните са били старателно почистени. За немалко хора това изглежда странно и може би дори невъзможно, но в действителност става дума за използването на химичното съединение Луминол (C8H7N3O2), което притежава свойството да излъчва светлина в следствие на специфична химична реакция (Хемолуминесценция) при смесването с оксидант. Като съответно при напръскването със смес от Луминол върху кръв се получава реакция с желязото съдържащо се в кръвта и за кратък период от време от около половин-една минута се забелязва слаба синя светлина в резултат на химичната реакция. Това обаче не означава, че Луминолът гарантира 100%, че даденото петно е от човешка кръв, защото той реагира и със съдържащото се желязо и в животинска кръв, както и с някои други химикали, които например се ползват за почистване. И конкретно във връзка с реакцията с химикали в течностите за почистване се крие и възможността за откриване на кървави петна в сцена на местопрестъпление дори ако е бил направен опит те да бъдат заличени с почистващи средства. Така или иначе, след като бъде засечена реакция с помощта на Луминола е необходимо да бъде взета проба и изследвана, за да бъде потвърдено дали наистина става дума за човешка кръв и ако да, впоследствие да се направи например анализ на ДНК структурата.
Самият Луминол представлява прахообразна субстанция, но е на нещо като малко по-едри кристалчета с жълтеникав цвят. Ако искате да се позабавлявате с Луминол е необходимо да си подготвите смес, която да го активира, така че при досега с желязото в кръвта да може да станете свидетели на луминесценцията в синьо. За целта е необходим оксидант, като най-често за целта се ползват съвсем достъпни в домашни условия елементи, като единствено набавянето на самия Луминол може да е малко по-трудно. на снимката по-горе виждате пакетчето с един грам Луминол, 98% съдържание, като за активатор ще използвам кислородна вода 3% (H2O2) и сода бикарбонат, които ще бъдат размесени с Луминола.
Ще е необходимо и едно празно флаконче тип спрей, в което да сипете готовата смес с активирания Луминол, както и разбира се някакво количество кръв, в случая парченце животинско месо с достатъчно количество кръв, за да се получи добра реакция и да се визуализира ефекта на луминесценция, който се получава при взаимодействието на активирания Луминол в желязото в кръвта. Както вече стана дума, самата реакция, в следствие, на което се наблюдава луминесценция в синьо е краткотрайна, а за нейното наблюдение е най-добре експеримента да се извършва на тъмно. Разбира се тук може да използвате и собствената си кръв за проба, но това не е толкова препоръчително, тъй като набавянето на по-голямо количество от нея вероятно ще е свързано с неприятно усещане. А за самия Луминол и наблюдаване на ефекта на хемолуминесценция е напълно без значение дали става дума за човешка или животинска кръв, така че спокойно можете да погледнете какво кърваво животинско месо имате в хладилника.
Започваме с опит за откриване на слаби следи от кръв при докосване на такава с дланта на ръката, на горната снимка преди напръскване с Луминол, а на долната след нанасяне на активирания Луминол. Реално самата реакция протича, но при наличието на силна светлина в помещението трудно може да се каже, че се вижда някаква светлина под формата на луминесценция в следствие на химичната реакция. За да се види по-добре е необходимо да се загаси лампата, при което може да се види слабото синьо сияние, идващо от ръката.
Имайте предвид, че концентрацията на кръв също е от значение за силата на луминесценцията при възникване на химичната реакция, тоест при съвсем слаби следи от кръв, реакцията ще е с много по-слаб ефект и продължителност, отколкото при наличие на повече кръв. При всички положения обаче, не очаквайте луминесценцията да е ясно видима за по-дълго от половин една минута на тъмно...

Съдържание:  1  2  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.