Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Как да си направим сами кръвен тест у дома
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Ръководство за
Публикувана на: 13 Април 2008 г.
Прочетена: 98982 пъти
Страница: 1 от 5

Съдържание:  1  2  3  4  5  напред >> 

 

По принцип, за да си направите изследване за кръвната група е необходимо да се разходите до най-близката поликлиника или съответното заведение, където извършват това изследване и да си подготвите около десетина лева за неговото извършване. За около 20 лева обаче може да си поръчате специален комплект, с който може да си направите изследването сами в домашни условия. Естествено първия вариант често е по-бърз, а и евтин, но пък е свързан със загуба на време, а и определено не е толкова забавен, особено ако се наложи да чакате по-дълго в поликлиниката. Така де, много по-забавно е да си направите сами теста, който не е никак сложен, стига разбира се да не се страхувате от игли (не че това е особен проблем), а пък и покрай цялата процедура туко виж се поинтересувате и вземете, че понаучите и нещо повече за кръвта, кръвните групи и изследванията...Именно с такава идея се оборудвахме с Eldon Home Kit 2511, предназначен за определяне на вида на кръвната група и нейният резус фактор в домашни условия и се заехме с процедурата по направата на теста. Както вече стана дума, цената на един такъв комплект за тестване на вида на кръвната група в домашни условия може да се намери и поръча за около 20 лева с доставката. Преди обаче да се насочим към това как се използва комплекта за тестване, ще поговорим малко за кръвните групи, техният вид и разбира се малко интересна статистическа информация, без обаче да навлизаме в твърде големи подробности.


Към момента се използват две основни системи за определяне на вида на кръвната група. Става дума за основната система AB0, която е дефинирана още през далечната 1900 година от Австрийския учен Карл Ландщайнер и Резус (Rh) системата съвместно създадена с негова помощ през 40-те години на миналия век. За човек е важно да знае собствената си кръвна група, класифицирана по вид и резус фактор основно за ситуации, когато трябва да му бъде прелята кръв или той да бъде в ролята на донор на кръв за преливане на близък човек.Първоначално Ландщайнер е успял да разграничи 4 основни кръвни групи, към които може да бъде причислен всеки един човек, това са съответно А, В, АВ и 0. Разграничаването става на базата на наличието или липсата на два точно определени антигена - съответно антиген A и антиген B, които се намират на повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити). Тоест ако на повърхността на кръвните телца са налични антигени само от вид A, то кръвната група е A, ако са налични единствено антигени от вид B, кръвната група е B. По същата логика, при наличието на антигени и от двата вида кръвната група на конкретния човек е AB, а при липса на двата антигена групата е 0 (нулева). Друга важна особеност, която е свързана с имунната система и нейният механизъм на работа е образуването на различен вид антитела, който биват генерирани в кръвната плазма на база на това, какъв е типът на кръвната група. За кръвна група A се образуват Anti-B антитела, за кръвна група B антителата са Anti-A, при кръвна група AB не са необходими антитела, а при 0 са налични и двата вида антитела Anti-A и Anti-B. Вида на кръвната група е наследствен, тоест за даден човек зависи пряко от това, каква е кръвната група на двамата му родители. Затова не е никак чудно, че в доста филми например този факт се използва с цел да се докаже, че определен мъж не е биологичният баща на "своето" дете.

При Резус системата за определяне на кръвната група имаме наличен още един антиген D и съответното антитяло Anti-D. Антигенът D също се намира на повърхността на еритроцитите (червените кръвни телца), като човек с този антиген в кръвта се определя като D-позитивен или с положителен Резус фактор (Rh+). Съответно при липсата на Антиген D на повърхността на червените кръвни клетки, кръвта се определя като D-негативна или с Резус-орицателен. Антителата Anti-D по принцип не се съдържат в кръвната плазма нито на Резус позитивните, нито на негативните кръвни телца, но тук има една много важна особеност, която изисква задължително да се прави тест и за Резус фактора при изследване на кръвната група. Става дума за това, че при хората с отрицателен Резус фактор може да бъдат създадени антигени Anti-D при преливане на кръв с позитивен Резус фактор. Същото нещо обаче не е възможно да се случи при хора с позитивен Резус фактор!

Разбира се системите за определяне на вида на кръвната група далеч не се изчерпват само с AB0 и Резус, в действителност към момента има 29 различни системи, всяка от които взема под внимание различни неща. Използването на AB0 и Rh системите обаче е най-разпространено и важно, тъй като изследваните показатели от другите системи често са налични само при много ограничена група хора и не са от чак толкова съществено значение при кръвопреливане например. Все пак ако проявявате интерес и към тях, може да посетите сайта на организацията International Society of Blood Transfusion (ISBT), която се занимава с тяхното класифициране. А сега нека се върнем към основната цел на тази статия, а именно как да си направим тест на кръвната група в домашни условия...

Съдържание:  1  2  3  4  5  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.