Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Унищожителят на CD/DVD дискове с данни - Plextor PlexEraser
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Поглед отвътре
Публикувана на: 24 Февуари 2008 г.
Прочетена: 35750 пъти
Страница: 1 от 4

Съдържание:  1  2  3  4  напред >> 

 

Plextor PlexEraser PX-0E100E е един особено интересен продукт, който е предвиден за унищожаване на данни записани върху оптични носители (CD/DVD дискове). Идеята на продукта е да осигури бърз и надежден начин за заличаване на важна или дори секретна информация записана върху оптичен носител, която вече не е необходима. Устройството трябва да направи записаната информация неизползваема, без да унищожава физически самия носител, тоест без да го натрошава на парчета или нещо подобно. На практика след заличаването на записаната информация, дискът става неизползваем, като той може да бъде спокойно предаден за рециклиране (не и у нас разбира се, тук просто се изхвърля), без да се притеснявате, че някой може да получи достъп до ценна информация. Функционалност, която е особено ценна за много компании и държавни организации, но надали ще бъде полезна за нормалния домашен потребител, който рядко изпитва нужда от подобни възможности. Другата причина, която прави това устройство не особено добър избор за домашните потребители е сравнително високата цена на PlexEraser (около 350 лева), която се оправдава само при постоянна нужда от функционалността на от PlexEraser. Тук е моментът да благодарим на фирма Vali Computers за предоставеното Plextor PlexEraser устройство за целите на тази статия. Разбира се трябва да споменем, че това е и фирмата, която е единствен официален представител на марката Plextor у нас, така че този продукт трудно може да бъде намерен другаде.


PlexEraser погледнат по-отблизоОще от опаковката на PlexEraser става ясно едно много важно нещо, а именно какъв тип дискове се поддържат от устройството. Тоест информацията на какви носители може да бъде унищожавана, заедно със самия носител разбира се, тъй като това също е важен момент от процеса за заличаване на данните. С помощта на това устройство може да бъде унищожавана информация само от CD-R, CD-RW, DVD+/-R, DVD+/-RW или DVD+/-R Dual Layer (DL) дискове, но не и от матрични CD-ROM или DVD-ROM носители. Естествено това последното няма как да пропуснем да проверим в последствие, но за това малко по-късно разбира се...
Окомплектовката на устройството е съвсем скромна, тъй като не е необходимо кой знае какво за целите, за които се ползва този "унищожител на дискове". Самото устройство е в отделна външна кутия, а не е предвидено за вътрешен монтаж в кутията на компютър, за да бъде избегната възможността да бъде объркано с обикновено оптично DVD писачка. Освен него, в комплекта е включен захранващ адаптер и кратка инструкция за инсталация и ползване, плюс разбира се задължителния "инструмент" за вадене на диск в спешни ситуации.
Предния панел на устройството наподобява такъв като на стандартна DVD записвачка например, но със съществената разлика, че бутона за вадене на тавата за поставяне на диска е оцветен в ярко оранжево. Отгоре на кутията на устройството разбира се е залепен жълт предупредителен етикет, за да няма после оправдания от сорта на "Ама аз не знаех"...
В задната част на тялото се намира конектора за включване на захранващия адаптер, както и бутон за включване/изключване на устройството. Адаптерът, който осигурява захранването извежда напрежение от 12V, а както би трябвало да знаете, оптичните устройства традиционно се нуждаят от 5V и 12V за нормално функциониране.

Съдържание:  1  2  3  4  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.