Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Колко здрав е цифровият фотоапарат Olympus mju 720 SW?
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Опасни тестове
Публикувана на: 23 Юни 2006 г.
Прочетена: 72855 пъти
Страница: 1 от 10

Съдържание:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  напред >> 

  Какво ще се тества


Поредната "жертва" на неподходящите рекламни текстове изписани на кутията и набиващи се веднага на тренираното око на специалистите унищожители на хардуер от Opasno.com (това последното да не го казвате на никой!).
Още на кутията на Olympus µ 720SW фотоапарата ни посреща интересният надпис: "Shock + Waterproof Metal Body", който е допълнен от голяма лепенка подчертаваща наличието на две години гаранция. Е и това ако направо не си плаче за един тест на ударо и водоустоичивостта... здраве му кажи ;)

Всъщност тук е мястото и да отправя благодарности към фирма Амперел, която е официален представител на марката Olympus в България и която предостави апарата за тестове, с ясната идея какво ще му се тества.RTFM или защо трябва да четем ръководството!
Естествено, че големият надпис за водоустойчивост и удароустойчивост на кутията, без каквито да е допълнителни пояснения, не трябва да бъде приеман съвсем директно. Необходимо е да се разгледа по-внимателно кутията и ръководството за допълнителни уточнения по въпроса, защото такива със сигурност трябва да има (написани с много ситен шрифт на много забутано място например).
За радост на всеки обикновен български потребител, който може дори да не знае чужди езици, в комплекта към фотоапарата е включено кратко ръководство за ползване на български език. Е ако сте българин и не знаете български, то какво въобще правите на този сайт... опа, забравих, че всъщност в такъв случай не бихте могли да четете този текст :P
По-добрата новина е, че още на първата страница на ръководството ни посреща важният уточняващ текст по отношение на водоустойчивостта на апарата: "Непромокаемостта е гарантирана ще работи 1 час до 3 метра под вода!!! Непромокаемостта може да бъде нарушена, ако камерата бъде изложена на сблъсък". Това за единия час подводна работа ми е малко странно, в каква връзка има времево ограничение, след като апарата е проектиран да работи безпроблемно до определено водно налягане - съответно това, което се достига при 3 метра дълбочина?
Следва текста уточняващ удароустойчивостта на апарата: "Удароустойчивостта е гарантирана при случайно изпускане или въздействие, предизвикано в ежедневната уотреба. Антишока не гарантира всички функционални или козметични дефекти. Козметична повреда представлява: вдлъбнатини, драскотини и т.н. това не е гаранционна повреда.". Следва доуточнение по отношение на гаранцията, в което се забелязва една интересна дума "небрежност"... ами то най-често фотоапарат се изпуска именно случайно поради небрежност/невнимание на потребителя. А на практика, ако изпуснете "нарочно" апарата, а не случайно в ежедневната му употреба, то той не подлежи на гаранционен сервиз. Или поне подобни изводи може да се направя от противоречиво написания текст в упътването :P
В крайна сметка, е най-добре да внимавате и да не изпускате фотоапарата, било то случайно или не (да видим как ще докажем в сервиза, че сме го изпуснали сличайно...) и в никакъв случай да не го мокрите, че пак е трудно да докажете на каква дълбочина и колко време е бил под вода.
Сега се сещам, че всъщност в упътването никъде не е написано каква е максималната височина, при изпускане от която апарата гарантирано ще оцелее, тя е метър и половина. Или с други думи, ако снимате от нивото на очите си (и не сте твърде нисък) и случайно изпуснете апарата, то няма гаранция, че той всъщност няма да се счупи (много зависи и върху какво го изпускате). Добре поне, че е упоменато на лепенка върху тялото на апарата (но не и на български!), като там има и допълнение, че издръжливостта е при специални тестови условия!

Аз обаче май се отплеснах твърде много с разсъжденията... време е да продължа към по-интересната част... ;)

Съдържание:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.