Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Бърз преглед на новата GeForce 7950 GX2 видеокарта
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Поглед отвътре
Публикувана на: 05 Юни 2006 г.
Прочетена: 28156 пъти
Страница: 1 от 5

Съдържание:  1  2  3  4  5  напред >> 

  Що е то GeForce 7950 GX2?

Днес беше официалното представяне на новото отроче на Nvidia - GeForce 7950 GX2, което е и в основата на бъдещата Quad SLI технология на компанията. Новите видеокарти, използващи GeForce 7950 GX2 изглеждат доста интересно, тъй като всъщност представляват две независими платки, всяка от които има отделно графично ядро и собствена видеопамет. Двете видеокарти обаче са събрани в една, като са свързани помежду си и само едната от платките разполага с PCI Express x16 слот за включване към дънната платка. Реално две такива видеокарти поставени на SLI-съвместима дънна платка осигуряват Quad SLI система ;)

ОТ днес, благодарение на Nvidia България, имам една тестова базирана на GeForce 7950 GX2 видеокарта за тестове, затова и реших да започна с представянето на малко снимков материал от самата карта - в цялостен вид и разглобена. Има какво интересно да се види... :PТекстът, отпечатан на жълтата лепенка върху антистатичния плик на картата е доста интересен... явно съвместимостта на картата няма да е съвсем пълна с всякакви дънни платки. До момента има списък с около 40 дъна, които са официално тествани и сертифицирани за поддръжка и безпроблемна работа с GeForce 7950 GX2 видеокарти (става дума не само за SLI дъна). В този списък се виждат и 890 чипсети на VIA, 925 и 945 модели на Intel, различни Nforce 4 дъна и т.н.

Макар че имаме две сдвоени в едно платки, техният дизайн е доста изчистен и не се виждат твърде много елементи разположени по платката. На пръв поглед изглежда, че са използвани доста качествени компоненти, което е нормално предвид, че говорим за видеокарта от висок клас с цена от порядъка на 600-650 евро!

Съдържание:  1  2  3  4  5  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.