Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Охлаждане на компютър с ОЛИО!
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Разни щури идеи
Публикувана на: 23 Май 2006 г.
Прочетена: 126528 пъти
Страница: 1 от 14

Съдържание:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  напред >> 

  Слънчогледово олио?


Охлаждане с въздух, вода или дори фреон... тези методи вече са ни добре познати и не са интересни. В такъв случай, защо да не пробваме нещо ново с което да експериментираме? Какво ще кажете за компютър изцяло (или почти изцяло) потопен в слънчогледово олио... Сигурно ви се струва откачено, ами всъщност е малко странна, дори нелогична идея, но пък работи без проблеми.

Това, което направихме, беше да съберем малко по-стари неизползвани за нищо хардуерни компоненти и да сглобим кутия от плексиглас, да поставим системата в нея и да я напълним с олио... много олио ;) След което пуснахме компютъра и той не се изпържи (някой спомена ли пържени картофки вече?), вместо това системата тръгна безпроблемни и функционираше съвсем нормално.
Тъй като подобни проекти за пълно потапяне на хардуера са доста голяма рядкост, дори и на запад, а и на нас ни беше първи опит се оказа че научихме доста интересни неща докато сглобявахме системата и провеждахме първите експерименти. Затова и идеята на тази статия е да ви запознаем с това, което открихме, като започнем още от самото начало на проекта. В крайна сметка обаче не ви препоръчваме да опитвате подобни експерименти вкъщи ;)

Първият етап на проекта е по отношение на това, как започнахме до момента, в който стартирахме за първи път тестовата система и проведохме първите опити с нея. Този етап продължи общо около 3 дни (без предварителното планиране и малки експерименти проведени преди това). Първият етап приключи по-рано от планираното, тъй като не бяхме избрали достатъчно добро лепило за плексигласовата кутия. По-напред в статията ще прочетете на какво лепило се бяхме спрели и какво точно се случи. Както и да е, заради неочакваното закъснение, породено от проблема с лепилото, направихме някои модификации в първоначалната конфигурация и така започна втория етап на проекта. За момента той върви доста успешно, но за него ще можете да прочетете в следващата статия от поредицата, а междувременно да се върнем към началото...Защо все пак слънчогледово олио?
За нашите цели беше необходима лесно достъпна течност, която да не е скъпа в по-големи количества и най-вече да е диелектрик или с други думи материал, който не провежда електричество. Последното е най-важното условие, тъй като ако залеем целия хардуер с електропроводима течност резултата няма да е особено приятен при пускането на тока.
Но да се върнем на това защо точно слънчогледово олио. Най-вече защото е съвсем достъпно, може да се купи дори от най-близкия магазин за хранителни стоки, като дори е много вероятно да имате избор от няколко марки. Също така то е сравнително евтино на фона на някои други растителни масла, например зехтина излиза средно 2-3 пъти по-скъпо. Слънчогледовото олио е сравнително добър диелектрик, който е напълно достатъчен за 12V напрежение на потопените компоненти (въпреки, че не е проблем да се потопи и захранващият блок, не е препоръчително да се направи). Слънчогледовото олио също така е почти напълно прозрачно и няма силна миризма. Единствените му недостатъци са високият вискозитет (оказва по-голямо съпротивление на движещите се елементи покрити с него, като перки) и това, че е органичен продукт и възможностите му намаляват с течение на времето.Още подробности за олиото
Високият вискозитет повлиява на максималните обороти на потопените перки, както в нашия случай тази на охладителя на процесора. Като резултат тя ще се върти по-бавно и противно на всеобщото очакване няма да изгори веднага или след малко натоварване.
Това, че е олиото е органично вещество води до неговото деградиране с течение на времето, като в зависимост от средата и начина на използване този процес може да продължи от няколко седмици до месеци. Деградирането или както се нарича по-точно при олиото гранясване, се получава в следствие на няколко основни причини. Основният виновник е контакта на олиото с кислорода във въздуха при което се получава химическа реакция, в резултат на която олиото се окислява. Веднъж започнало да се окислява олиото, за отрицателно време то става негодно за нашата цел, тъй като освен появата на неприятна миризма, то може да започне да провежда и електричество. Процеса по окисляване или оксидация може да бъде допълнително подпомогнат от попадането на метални йони (особено от мед), висока топлина и силна светлина (не случайно на етикета на олиото е написано да се пази от пряка слънчева светлина и да се съхранява на по-ниска температура на въздуха). При това положение моментално отпада идеята за използване на медна кутия, която да напълним с олио и дори използването на меден радиатор за охлаждане на процесора или друг чип. Най-добрата възможност за метална кутия би била изработката от стомана или използването на плексиглас или стъкло (някои стар неизползван аквариум например).
Още няколко важни факта, които е добре да се знаят за олиото преди да се започне с каквито и да било експерименти с него. Например това, че с увеличаването на температурата, намалява плътността на олиото (намалява вискозитета му). При това се увеличава неговият обем, за всеки 14 градуса повишение на температурата обема се увеличава с около 1% или с други думи не трябва да се препълва кутията. Температурата при която олиото преминава от течно в твърдо състояние е от порядъка на -15 градуса, като още с падането под нулата започва процес по увеличаване на вискозитета му. Комбинацията на олиото с вода е нежелателна, въпреки че двете течности не се разтварят една в друга. Попадането на вода (дори под формата на влага, при съхранението в стая с висока влажност) в кутията с олио може да предизвика ускорение на процеса по деградация на качеството на олиото. При започване на активен процес по окисляване на олиото е добре то да не бъде държано в затворено помещение с хора, тъй като това може да доведе изчерпване на кислорода във въздуха, което не е безопасно за здравето. При загряване на олиото до 250 градуса или повече настъпва фаза на димене на олиото, при която се отделя дим, който не е много безопасен за здравето при вдишване. При допълнително увеличаване на температурата настъпва фаза на запалване на олиото. За щастие толкова високи температури не се очакват при нашия проект ;)

Съдържание:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.