Новини Статии Идейки Връзки Екипът
   >> Необичаен поглед над нещата...

Статия: Що е то лазерна оптична мишка и има ли тя почва у нас
Автор: Антон Белев (Bloody)
Категория: Поглед отвътре
Публикувана на: 22 Май 2006 г.
Прочетена: 41843 пъти
Страница: 1 от 3

Съдържание:  1  2  3  напред >> 

  Лазерна мишка ли?

Първите лазерни оптични мишки, които се появиха на пазара, като Logitech MX 1000 например, бяха от доста висок клас, както и на съответно подобаваща цена от традиционните "по-обикновени" оптични мишки. И все още повечето лазерни продукти достъпни на пазара са от висок клас, като дори голяма част от тях са така наречените "геймърски мишки", които предлагат не само по-добра чувствителност, но и по-сериозна резолюция на сензора. Идеята естествено е да се постигне максимално висока прецизност, която всъщност е необходима за сериозните геймъри и най-вече за професионалните такива. Естествено поради тази причина и цените на повечето лазерни продукти на пазара са на подобаващо ниво, което не е по джоба на всеки обикновен потребител (ако мога да определя така повечето хора). От друга страна, от съвсем скоро на нашия пазар са достъпни и лазерни мишки с марката Canyon, които са предвидени по-скоро за нормални потребители, като най-голямото им предимство, е че са по джоба на всеки.

И все пак да започна с това какво е лазерна мишка и какви предимства дава тя пред традиционните вече оптични мишки, който са най-масово разпространени към дадения момент. Най-общо казано при лазерната мишка, нормално използвания оптичен източник на светлина (червен светодиод) е заменен с лазер, като за целта естествено и оптичният сензор е подменен с нов, който да приема отразения от повърхността светлинен лъч. Това е кратното обяснение с думи прости, както се казва...Принцип на работа на оптична/лазерна мишка
Реално мишката е съставена от два основни компонента, които се грижат за осигуряването на отчитането на движението на мишката. Това са съответно светлинният източник и оптичният сензор, който приема образа и го обработва и отчита движение или съответно липсата на такова. В тази връзка самото понятие оптична мишка е неправилно, тъй като и "лазерните мишки" на практика са оптични, защото също използват оптичен сензор за приемане и обработка на изображения от повърхността по която се движи мишката. Това, което ние наричаме оптична мишка всъщност са моделите, които използват червен светодиод (LED - Light Emitting Diode), за да осветяват повърхността. Затова по-правилно би било да наричаме този тип мишки не оптични, а по-скоро светодиодни или LED мишки. При "лазерните мишки" светодиодът е подменен с лазер, като основната задача на този червен лазерен лъч (мдам, пак червена светлина) е естествено да осветява повърхността, по която придвижваме мишката. Както става ясно, идеята на било то LED (светодиод) или лазер е просто да осветява определена част от повърхността, за да може оптичният сензор да получи адекватна картина (образ) от нея.

   

Нещо такова "вижда" оптичният сензор при LED мишка (ляво), а изображението при лазерна е по-ясно и контрастно (дясно)

След като бъде осветена дадена повърхност, оптичният сензор я "заснема" и сравнява получената картина с тази от преди няколко милисекунди. Ако двете изображения са идентични, то съответно няма движение на курсора, в противен случай той бива преместван на определено разстояние. Сензорът "заснема", подобно на обикновен цифров фотоапарат, но многократно изображения на повърхността върху която се намира мишката и изчислява отместването, което съответно бива преобразувано в движение на курсора с определен брой пиксели върху екрана на компютъра. Разликата спрямо цифров фотоапарат е в това, че оптичният сензор на мишката е с многократна по-ниска резолюция (използва се CMOS сензор), например 18*18 точки, но същевременно може да заснема кадри с такъв размер за по-малко дори от една милисекунда (над 1000 заснети кадъра в секунда). Още една важна особеност е, че оптичните сензори при мишките работят в черно-бял режим, като съответно разпознават определен брой нюанси на сивото. От CMOS сензора изображенията биват подавани към специален "процесор", който има задачата да анализира данните и да отчете на какво разстояние е била преместена мишката спрямо предишното отчитане. На базата на тези данни, към компютъра биват изпращани координати за движението на мишката, като драйвера има за цел да проверява за данни идващи от USB или PS/2 порта няколко десетки или дори стотици пъти всяка секунда.Предимството при използване на лазер
Не бих се учудил, ако попаднете на разни рекламни материали, които да твърдят, че лазерните мишки са например 20 пъти по прецизни, 20 пъти по-точни, 20 пъти по надеждни, с 20 пъти по-висока резолюция и т.н. Тук по принцип вярното е само цифрата, защото използването на лазер за осветяване на повърхността дава до 20 пъти по-детайлна картина за оптичния сензор "улавящ" изображението. Всъщност това за 20-те пъти по-голяма чувствителност дойде от първата лазерна мишка на Logitech - MX1000 и в момента всички производители използват тази цифра, а доколко тя адекватно отговаря на реалността... Всъщност Logitech не са първата компания, която пусна лазерна мишка на пазара, но са първата, която осигури такава за масовия потребител на сравнително достъпна цена (през 2004 година). Първи бяха от Sun, които още през 1998 година предлагаха такова решение със своите Sun SPARC Station работни станции и сървъри.


И все пак какво да разбираме под до 20 пъти по-детайлна "картина на повърхността"? На практика светлината излъчвана от лазера дава възможност на оптичният сензор да приема по-детайлни изображения на т.нар. проблемни повърхности, които на практика са неуловими при осветяване със светодиод. Такива са еднообразните на вид повърхности, като например стъкло, гланцирани или боядисани плоскости, полирано или лакирано дърво, фотохартията и редица други материали, при които традиционните LED оптични мишки може да спрат да отчитат движение или то да става твърде накъсано. Или с други думи, лазерната технология е по-скоро да се осигури безпроблемна работа при използването на наистина почти всякаква повърхност, върху която се движи мишката, като естествено същевременно се увеличава и прецизността на отчитане на движението.

Съдържание:  1  2  3  напред >> 

Антон Белев © 2006 Opasno.com. Всички права запазени.